Työn psykososiaaliset voimavara-/ kuormitustekijät ovat se näkymätön, mutta merkitsevä ympäristö, jossa työtä tehdään. Työolotekijät voivat liittyä työn järjestelyihin, työn sisältöön tai työyhteisön sosiaaliseen toimivuuteen.
Työn sisältöön liittyvät mahdollisuudet ennakoida ja vaikuttaa omaan työhön, kognitiivinen ergonomia, työrauha ja tiedonkulku.
Työn järjestelyihin kuuluvat työmäärä ja työtahti, mahdollisuus vaikuttaa omaan työhön, tehtävänkuvien, työn tavoitteiden, työnjaon ja vastuiden selkeys.
Työn sosiaaliseen toimivuuteen kuuluvat tuki esimieheltä tai työkavereilta, kokemus kuulluksi tulemisesta, arvostus, yhteistyön toimivuus ja asiallinen työkäyttäytyminen.
Psykososiaaliset työolotekijät voivat toimia työn voimavaroina, mutta hankalimmillaan samat tekijät kuormittavat sekä työyhteisöä että yksittäistä työntekijää. Työturvallisuuslain mukaan työ ei saa aiheuttaa haittaa fyysiselle eikä psyykkiselle terveydelle. (Psykososiaalinen kuormitus - Tyosuojelu.fi - Työsuojeluhallinto)
Työsuojeluviranomaiset ovat julkaisseet psykososiaalisia työoloja kartoittavan kyselyn, joiden avulla voi pohtia, miten työ tukee tai kuormittaa työntekijää. Jos koet, että työsi kuormittaa sinua liikaa, niin puhu asiasta esimiehesi kanssa. Hän voi auttaa sinua työn muokkaamisessa niin, että sen tekeminen muuttuu jälleen mielekkääksi. Alla olevista linkeistä löytyy lomake, jonka avulla voit ottaa asiat esille esimiehesi kanssa. Puheeksiottolomakkeessa on mainittu työnantajaa velvoittavat työturvallisuuslain kohdat.
Löydät kyselyn ja lomakkeen osoitteista:
KYSELY: Työn psykososiaaliset kuormitustekijät -kysely (tyosuojelu.fi)
ILMOITUSLOMAKE: Ilmoitus työnantajalle työssä kuormittumisesta. (tyosuojelu.fi)